Dişeti ve Diş Hassasiyeti
Yaz mevsiminin vazgeçilmezleridir, buz gibi içecekler ve dondurma… Serinlemek için oldukça güzel alternatifler. Bir de bunları yerken, içerken dişlerde yarattığı hassasiyet olmasa… Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş hassasiyetine karşı diş fırçanızı doğru seçmenizi, pütürsüz diş macunu kullanmanızı, en önemlisi de asitli içecekleri mümkün olduğunca az tüketmenizi tavsiye ediyor.
Dişlerin sıcağa-soğuğa, tatlı veya ekşi gıdalara, diş fırçalamaya karşı keskin ve derin bir ağrı veren diş hassasiyeti, dikkate alınması gereken bir diş sağlığı problemi. Dişlerde hassasiyetin en çok, -çürük ve eski dolgular dışında- dişeti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklandığını belirten Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş hassasiyetine karşı diş fırçanızı doğru seçmenizi, pütürsüz diş macunu kullanmanızı, en önemlisi de asitli içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeyi öneriyor. Dişin en önemli tabakası olan ikinci tabakanın, mine ve kök yüzeyini kaplayan özel tabaka (sement) ile kaplandığını anlatan Dr. Kışlaoğlu, diş hassasiyetinin sebebi her ne kadar tam olarak anlaşılamamış ise de hassasiyetin, dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığıyla iletildiği üzerinde durulduğunu kaydetti.
Diş hassasiyetine sebep olan etkenler:
- Sert diş fırçalama (Bu şekilde diş fırçalama, zamanla diş minesini ve sementi aşındırır.)
- Dişeti çekilmesi
- Dişeti hastalığı (Şiş ve apseli dişetleri de diş hassasiyetine sebep olur.)
- Diş gıcırdatma
- Diş taşı (Dişlerdeki plak birikimi de hassasiyete yol açan etkenler arasında yer alır.)
- Kırık dişler
Kola, gazoz gibi içeceklerin bol miktarda asit içerdiğine değinen Çağdaş Kışlaoğlu, ayrıca greyfurt portakal, limonun da asitli meyveler olduğunu hatırlattı. Sık sık asitli içecekler, bol miktarda limon ve sıkça portakal suyu tüketmek kişilerin diş minelerinde aşınmalara neden olur ve bu aşınmalar da dişlerde hassasiyete yol açar.
Diş hassasiyetine karşı evde neler yapabiliriz?
Dişlerde hassasiyete karşı evde başvurabileceğimiz pratik bazı yöntem ve uygulamalar var. Ama ilk etapta ağız hijyenine özen gösterilmesi gerek. Kışlaoğlu’na göre, ağız hijyeni için dişleri ve ağzın her noktasını dikkatlice temizlememiz şart.
Ayrıca florlu diş bakım ürünleri kullanıp, pütürlü macunları yahut diş temizleyicileri kullanmaktan kaçınmak gerek. Beyazlatıcı bakım ürünleri diş hassasiyetinizi arttırıyorsa kullanmayı bırakın. Hassas dişler için hazırlanmış özel macunları tercih edin.
Çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan, bunları sürekli tüketmekten özellikle kaçının. Asitli gıdaları minimuma indirin ve asitli gıdaları tükettikten sonra en az yarım saat dişlerinizi fırçalamaktan kaçının.