Gebelik Hamilelik Döneminde sağlıklı beslenme
Annenin Hamilelik Döneminde daha çok proteine ihtiyacı vardır. İçinde, tiamin, riboflavin, niasin gibi vitaminleri de bulunduran et, balık, kümes hayvanları ve yumurta önemli birer protein kaynağıdırlar. Yağlar kısmen tereyağı, krema ve peynir şeklinde diyette yer almalıdır. Gebenin A vitamini ihtiyacı bu gıdalarla karşılanabilir.
- Suyu ve sıvı içeren gıdaları gebelik öncesi döneme göre daha fazla miktarlarda almanız kabızlık yaşamanızı engellemeye yardımcı olacak ve özellikle yaz aylarında halsizlik şikayetlerinizin azalmasını sağlayacaktır.
- Uzmanlar, ikiz bebeği olacak annelerin alacağı kalsiyum miktarının iki katına çıkarılmasının gerekmediğini belirtiyorlar. Bu yüzden anne adayları kalsiyumu içeren sütü sıklıkla tüketmelidir. Uzmanlar kalsiyum için gerekli kalsiyumu besinlerden sağladığımızı belirtiyorlar. Süt ve süt ürünleri (peynir,yoğurt gibi) dışında çeşitli sebzelerden de yararlanabiliyoruz.
- Hamilelik Döneminde çay tüketiminin de günde 2-3 fincan ile kısıtlanması gerekmeli.
- Gebelerin her zaman, özellikle son haftalarda iyi havalandırılmış bir odada uyumaya, dinlenmeye gereksinimleri vardır
- Gebeliğin son haftalarında kontroller daha önemlidir.
- Gebelikte vücudun sıvı miktarı artar ve kan hacmi yaklaşık %50 oranında genişler. Amnios sıvısı da yaklaşık olarak üç saatte bir tümüyle yenilenir. Bu nedenle anne adayının vücudundaki sıvı dengesi çok önemlidir. Anne adaylarının günde en az iki litre sıvı almaları gerekir.
Gebelik Hamilelik Döneminde sağlıklı beslenme
Hamilelik döneminizde sağlıklı birbeslenme alışkanlığı edindiğinizde;
- sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek,
- sağlıklı bir bebek doğurmak
- doğum sonrası formunuzu korumak için
beslenmeyle ilgili size düşenleri tümüyle yerine getiriyorsunuz demektir. Annenin beslenmesi yetersizse, çocuğun büyümesi için gerekil olan besin, annenin dokuları ve organları tarafından karşılanamaz.