Hamsili Pilav Tarifi
Hamsi balığı Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin en meşhur deniz ürünüdür. Sadece Karadeniz’liler değil Tükriye’nin hatta Dünya’nın dört bir yanında hamsi çok sevilir. Tabi karadeniz bölgesindeki hamsinin yerini hiç biri tutamaz.
Karadeniz bölgesinde Hamsi’den her türlü yemek yapılabilmektedir. Hamsi çorbası, hamsi kızartma, hamsi tava, hamsili pilav hatta hamsili baklava. Bu konumuzda hamsili pilav tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Yeri geldiğinde diğer tarifleride paylaşacağız.
Malzemeler
- 3,5 su bardağı su
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1,5 kg kılçığı çıkarılmış temizlenmiş hamsi
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet yemeklik doğranmış soğan
- 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 1 çorba kaşığı kuş üzümü
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1/4 demet doğranmış dereotu
- 1/4 demet doğranmış maydanoz
- tuz
Hazırlanışı:
Önce gelelim içinin hazırlanmasına. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyup 30 dk beklettikten sonra, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuş üzümünü ılık suya koyup şişmelerini sağlayın.
Zeytinyağı tencereye koyup ısıtın. Sonra sırasıyla, önce soğan ve sonra fıstıkları koyup pembeleşene kadar orta ısıda kavurun, peşine pirinci de ekleyip, yine orta ısıda pirinç sertleşene kadar kavurma işlemine devam edin. Tuzunu ilave ettikten sonra kuş üzümlerini süzüp ilave edin.
Son olarak sıcak suyu ve ardından geri kalan tüm diğer malzemeleri ilave edip kapağı kapayın. Pilav kaynayıp üzeri göz göz olunca altını iyice kısıp 25 dk kadar pişirin.
Borcamın dibine biraz zeytinyağı gezdirin, hamsinin parlak kısmı borcama gelecek şekilde döşeyip yufka gibi kenarlarına doğru sarkıtın, pilavı hamsilerin üzerine yayın, kenarlardan sarkan hamsileri pilavın üzerine kapayın ve pilavın üzerine kalan hamsileri döşeyin.
Pilavı fırına koymadan önce çok az yağ gezdirin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
Afiyet olsun !