Lazer ile Leke Tedavisi
Deri lekelenmesi neden oluşur?
Derinin lekelenmesinin oluşumunda en önemli faktörler yaş, güneş, hormonal ve genetik faktörlerdir. Bunların dışında kullanılan bazı ilaçlar ve kozmetikler, metabolik hastalıklar da deri lekelenmesine yol açabilir. Bazen lekelenme doğumsal benlere ikincil de olabilmektedir. Lekelenme pigment hücrelerinin artışı, melanin pigmentinin artışına veya deride melanin-dışı pigment birikimine ikincil olarak görülebilmektedir.
Deri lekelenmesi daha çok yüz, boyun V’si ve el üstleri gibi kronik olarak güneşe maruz kalan deri bölgelerinde görülmekte ve daha çok koyu tenli kişileri etkilemektedir. Lekelenme derinin en üst tabakası ile veya deri altı tabaka ile ilişkili olabilir. Çoğu zaman kozmetik problemden ibaret olan deri lekelerinin bazıları kansere dönüşüm olasılığı barındırmaktadır.
Güneş ışınlarının yalnızca lekelenme oluşumunda değil, oluşmuş leke bölgelerinin kararmasında ve leke üzerinde kanser oluşumunda da önemli rolü bulunmaktadır.
Leke tedavisinde en temel prensip güneşten uygun şekilde korunmadır. Bu sağlandıktan sonra lekelenmenin tipine göre uygun tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Genel olarak lekelenme ne kadar yüzeyelse ve ne kadar yeni ise tedaviye yanıtı o derece iyidir.
Lazerle leke tedavisi nedir?
Lazerle leke tedavisi yeni geliştirilmiş bir tekniktir. Bu teknikte özel dalga boyunda ışınlar kullanılarak pigment içeren hücrelerin harap edilmesi, melanin pigmentinin yıkılması veya derinin en üst tabakasının soyulması mekanizmaları ile lekeler yok edilmektedir. Bu amaçla Nd:YAG, KTP ve IPL gibi lazer sistemleri tek başına veya birlikte kullanılabilmektedir. Bölümümüzde bu sistemler kombine olarak kullanılmaktadır.
Bu lazer sistemleriyle yapılan uygulamalarda etraftaki normal deriye zarar vermeden lekelerin tedavisi mümkün olmaktadır. Lazer hem yüzeyel, hem de derin lekelerin tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır. Sonuçta deri rengi normale yaklaşmakta, ek olarak kansere dönüşebilecek hücreler de ortadan kaldırılmaktadır.
Lazerle leke tedavisi yüz dışı bölgelere de uygulanabilir mi?
Lazerle leke tedavisi en sık yüze yapılmakta, ancak boyun, el üstleri ve diğer vücut bölgelerine de uygulanabilmektedir.
Lazerle leke tedavisinin avantajları nelerdir ve yan etkileri var mıdır?
Lazerle leke tedavisi hastaneye yatmayı gerektirmez. Uzman doktor tarafından yapılan lazer uygulaması sonrasında 2-3 gün süren kaşıntı ve yanma hissi, hafif kızarıklık, ödem, kabuklanma oluşabilir. Ancak hasta uygulamanın yapıldığı gün işine geri dönebilmektedir.
Lazerle leke tedavisi seansları ne kadar sürer?
Bu uygulamanın seansları 20-30 dakika sürelidir.
Lazerle leke tedavisi ne sıklıkta ve kaç seans olarak yapılmaktadır?
2-4 haftada bir yapılan lazerle leke tedavisinin seansları hasta yanıtına ve lekenin yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak toplam 4-8 seans tedavi gerekmektedir.