MasterChef Mantı Tarifi
MasterChef yemek yarışmasında yarışmacılar kıyasıya yarışmaya devam ediyor. 29 Ekim tarihindeki dokunulmazlık yarışmasında İtalya ve İran’da oldukça popüler olan ülkemizde ise özellikle Kayseri’de bilinen Mantı yapılması istendi.
Her şef adayı kendi tariflerine göre Mantı hazırlarken izleyiciler için Kayseri Mantısı tarifini paylaşalım istedik.
Hazırlamak için biraz zamana ihtiyacınız var, kabul ediyoruz ancak fotoğrafa baktıktan sonra tüm sabrınızı toplayın. Ailecek mutfağa gidin ve el çabukluğu ile bu lezzetli, el yapımı mantı tarifini hazırlayın.
-
1,5 su bardağı un
-
1/4 su bardağı su
-
1 adet yumurta
Harcı için:
-
200 gram kıyma
-
1 adet kuru soğan
-
1 çay kaşığı tuz
-
1/2 çay kaşığı karabiber
Mantıları haşlamak için:
-
4 su bardağı et suyu
Sosu için:
-
2 yemek kaşığı tereyağı
-
1 tatlı kaşığı biber salçası
-
1 tatlı kaşığı nane
-
1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyundan kullanabilirsiniz)
Üzeri için:
- 1 su bardağı yoğurt
Püf Noktası
Mantı hamuru, rahat şekil verebilmeniz için sert yapıda olmalıdır. Hazırladığınız hamur bezelerini, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde açın.Haşlama esnasında açılmaması için; mantıları sıkı bir şekilde kapatın. Hamura ekleyeceğiniz unu azar azar kıvamına göre ilave edin. Piyasada satılan unların sertlik derecesi farklı olduğu için kıvamına gelmesi için eklemeniz gereken un miktarı değişebilir.
Pişirme Önerisi
Mantı suyuna tuz ve zeytinyağı ekleyerek mantı tanelerinizi haşlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Mantı hamurunu hazırlamak için; unu oval bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını açın. Yumurtayı ekleyin. Yumurtayı una yedirerek suyu azar azar ekleyin. Tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın.
- Toparlanan hamuru mutfak tezgahı üzerine alın. Özleşene kadar, bastırarak yoğurmaya devam edin. Ardından; üzerini örtün ve 10 dakika kadar dinlendirin.
- Mantının iç harcını hazırlamak için; kuru soğanı rendeleyin. Kıyma, tuz, karabiber ve rendelenmiş soğanı bir kapta karıştırın.
- Hazırladığınız hamuru iki bezeye ayırın. Hamurları, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla yuvarlak şeklinde açın.
- Hamuru iki parmak kalınlığında boyuna kesin. Ardından enine keserek küçük kareler elde edin. Aynı işlemi diğer hamur bezesine de uygulayın.
- Küçük mantı karelerinin orta kısımlarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan yerleştirin. Uç kısımlarını karşılıklı olarak kapatın ve orta noktada hamurları birleştirin.
- Et suyunu derin bir tencerede kaynatın. Hazırladığınız mantıları, kaynar suda 8- 10 dakika kadar haşlayın. Haşlanan mantıları, bir kevgir yardımıyla süzdükten sonra servis tabağına alın.
- Sosu için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Biber salçasını katıp, 2- 3 dakika kadar kavurun. Naneyi ekleyip, karıştırın. Mantıyı haşladığınız et suyundan ilave edin ve sosun kıvamını açın.
- Servis tabağına aldığınız mantının üzerine çırpılmış yoğurt ve hazırladığınız sostan ekleyerek, ılık olarak servis edin. Sevdiklerinizle gururla paylaşın.
Servis Önerisi
Haşladığınız mantıları, fırınladıktan sonra sarımsaklı yoğurt ilavesi ile servis edebilirsiniz.