Acı Biber İle Metabolizmayı Hızlandırma
Mutfağımızın vazgeçilmezlerinden acı biberin vücudumuza sandığımızdan çok daha fazla etkisi var. Yüzyıllardır alternatif tıpta da kullanılan bu besinin sağlığımız üzerindeki faydaları içeriğindeki kapsaisin maddesinden ileri geliyor. Daha acı olan çeşitlerinden Arnavut biberi ve jalapeno biberinde daha fazla miktarda kapsaisin bulunuyor. Genellikle baharat olarak kullanılan acı biberin 4 önemli faydasına bakalım:
1-Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor
Acı biber yediğiniz zaman vücut ısınız yükseliyor ve bu durumda termogeneze (ısı üretimi) bağlı olarak daha fazla kalori yakıyorsunuz. Acı biberin enerji harcanması ve yağ oksidasyonu üzerindeki etkisini yapılan bazı çalışmalar da destekliyor. Fakat kesin sonuçlardan bahsetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da bir gerçek.
Uzun süre acı biber yendiğinde vücut acı bibere karşı tolerans oluşturuyor ve dolayısıyla acı biberin metabolizma hızı üzerindeki olumlu etkisi azalıyor. Bu yüzden metabolizma hızını artırdığı gerekçesiyle beslenmenizde acı bibere yüksek miktarda değil, ölçülü şekilde yer vermelisiniz.
2-Antioksidan açısından zengin
Acı biberin içindeki kapsaisin maddesi oldukça güçlü bir antioksidan. Antioksidanlar da bilindiği üzere vücudumuzun günlük strese cevap olarak ürettiği serbest radikallerin neden olduğu kanser, iltihaplanma gibi kronik hastalıklara karşı savaşıyor.
3-Ağrı kesici etki gösteriyor
Kapsaisine sinir hasarı, osteoartrit (kireçlenme) ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar için reçete edilen ağrı kesici ilaçların içinde aktif bir bileşen olarak rastlayabilirsiniz. Kapsaisin, vücudun beyne gönderdiği bir nöropeptid olan ve vücut tarafından üretilen P miktarını azaltmaya yardımcı oluyor. P maddesi ne kadar az olursa beynin kaydettiği ağrı hissi de o kadar azalıyor.
4-Tıkanıklığı gidermeye yardımcı oluyor
Kapsaisin bileşenini içeren biberler mukusun inceltilmesine yardımcı olmak için de kullanılıyor. Yapılan bir çalışmada, bir kapsaisin burun spreyinin, burun tıkanıklığını, sinüs ağrısını ve baş ağrısını azaltmaya yardımcı olduğu keşfedildi. Bununla birlikte acı biber tüketiminin kapsaisin içeren bir spreyle aynı etkiye sahip olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Hangi durumlarda acı biber tüketiminden kaçınmalısınız?
Acı biberin sağlık üzerindeki bu ciddi etkileri elbette bazılarının bu besinin tüketimini sınırlamasını da gerektiyor. Öncelikle mide ağrısı, mide yanması ya da hazımsızlık durumlarından mustaripseniz acı biber tüketiminden kaçınmalısınız. Herhangi bir tansiyon ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız da acı biberi diyetinize eklemeden önce mutlaka bir doktora danışmanız gerekiyor. Son olarak cildinizde yara ve kızarıklık varsa kapsaisin içeren kremleri kullanmamaya dikkat etmelisiniz.