Emine Beder ‘den Patlıcanlı Hanım Ağa Sarması
Emine Beder ‘in yemekleri gün geçtikçe popüler olmaya başladı. Bizde sizlerle Emine Beder ‘in yapmış olduğu Patlıcanlı Hanım Ağa Sarması tarifini paylaşmak istedik.
Patlıcanlı Hanım Ağa Sarması
Malzemeler:
3 adet orta boy kemer patlıcan
8- 10 adet orta boy kültür mantarı
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy domates
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı sıvı yağ
6-7 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
karabiber
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak patlıcanları bıçak sırtı kalınlığında boyuna dilimleyelim. Dilimlerin üzerine tuz serpip, üst üste dizelim. 15 dakika bu şekilde bekletelim. Daha sonra tuzlarını yıkayıp, patlıcanları kurulayalım. Yağın yarısını tavaya aktarıp, kızdıralım. Patlıcanları arkalı önlü pembeleşene dek kızarta1ım. Kızaran patlıcanların yağını süzerek, bir tabağa alalım. Sarmanın iç malzemesi için kalan yağın 2-3 çorba kaşığını tavaya alalım. Küçük doğranmış soğan ve sarımsakları hafifçe renk değiştirene dek kavuralım. Ardından boyuna dilimlenen mantarları tavaya aktarıp, bıraktığı suyu çekene dek kavuralım.
Tavayı ateşten almadan 1 dakika önce tuzunu ve karabiberini ayarlayalım. Soğuttuktan sonra kıyılmış maydanozu ilave edelim.Hazırladığımız harçtan bir miktar, patlıcan diliminin ucuna koyalım. Rulo şeklinde saralım. Bütün patlıcan dilimlerini bu şekilde hazırlayalım. Küçük bir fırın tepsisine patlıcan ruloların uç kısımları alta gelecek şekilde dizelim. Kalan yağı küçük bir tavaya alalım. Yağ kızınca rendelenmiş domatesi, tuzu, şekeri ve karabiberi ilave edelim. Bir taşım kaynatıp, ateşten alalım. Bu sosu patlıcanların üzerine gezdirelim.
Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpelim. Orta ısılı fırında 10 dakika pişirdikten sonra makarna ya da pilavla servis yapalım.