Kültür

Mardin Gezilecek Yerler

Yüzyıllar boyunca Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin, Arapların, Ezidilerin beraber yaşadığı Mardin, oldukça zengin bir tarih ve kültür birikimine sahiptir. Sokaklarında çan sesleriyle ezan seslerinin birbirine karıştığı Mardin, Rojin ile Sümeyye’nin kardeşçe top oynayabileceği bir hoşgörü kentidir. Bu özelliğiyle tek başına ırkçılığa meydan okuyan şehir ‘’dillerin ve dinlerin şehri’’ olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bunların yanı sıra görsel olarak da dillere destan bir şehirdir Mardin. Sarı kalker taşlarından yapılmış taş evler gündüz ayrı güzel gece apayrı güzel bir manzara sunmaktadır. Tabi sadece sarı kalker taşından yapılma özelliği yok bu evlerin. Mesela evlerin hepsinin güneye yani Mezopotamya’ya baktığını biliyor muydunuz? Şehirdeki bir evin gölgesi diğer bir evin üzerine düşmüyor ve yazları serin kışları sıcak oluyor. Türkiye gezi rehberi Turunuzda adımınızı attığımız andan itibaren hayran kalacağınız Mardin’de sokakları gezdikçe de muazzam taş işçiliğine tanık olacaksınız. Ayrıca Mardin, Dünyada Kudüs ile Venedik ile birlikte tamamı sit alanı ilan edilen üçüncü şehirdir.

”mardin

Mardin Kalesi Nasıl Yer?

Şehrin ‘kartal yuvası’ olarak bilinen Mardin kalesi 1600 yıllık tarihi ile birçok medeniyete tanıklık etmiştir. Mardin’e hâkim olan kale doğal kayalar üzerine eklentiler yapılarak oluşturulmuş, muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Mezopotamya ovasına manzarasına da ev sahipliği yapan kale günümüzde ziyarete kapalı olsa da turizme kazandırma çalışmaları sürmektedir.

Deyrulzafaran Manastırı Nerede?

Mardin gezilecek yerler arasinda Mardin’e 5 km uzaklıkta bulunan manastır Süryaniler tarafından hala aktif bir şekilde dini merkez ve okul olarak kullanılmaktadır. Süryaniler tarafından güneş tapınağı olarak inşa edilen manastırın yapıldığı bölgeden safra çiçekleri açarmış. Manastır inşa edilirken kullanılan harca renk versin diye safran çiçeği kullanılmış adını da buradan almıştır. Manastırın en çok dikkat çeken özelliklerinden biri de tavanıdır. Tavanda kullanılan taşları birleştirirken herhangi bir harç kullanılmamış olup taşlar sıra ile dizilerek geometrik şekil verilmiştir. Yazın 08.30-17.30, kışın 08.30-16.30 saatlerinde ziyarete açık olan manastıra girişler ücretsizdir.

”mardin