MasterChef Ciğer Sarma Tarifi
Lezzetli bir iç pilav ve beraberinde içerisinde yer alan ciğerle buluşan kuzu gömleği fırında adeta bir şahesere dönüşüyor. Kıvamı, tadı ve pişirme tekniğine dikkat ederseniz evde de kolayca yapabileceğiniz ciğer sarmasının tarifini sizlerle paylaşıyoruz.
Edirne’de oldukça fazla tüketilen sakatat yemekleri arasında yer alan ciğer sarma, biraz zahmetli gibi görünse de aslında yapımı çok basittir. Rumeli mutfağında da çok sık yapılan ciğer sarma, pirinç, soğan ve kuzu ciğerinin harmanlanarak kuzu gömleğine sarılıp, fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Rumeli’den göçle Edirne’ye gelen bu lezzet, kurban bayramlarında “anne menüleri”nde yer alırken, kentteki eski ustaların çalıştığı lokantalarda ise hemen her gün tadılabiliyor. Kuzu ciğerini zarından ayıklayıp kıymaya yakın doğrayan maharetli eller, hazırladıkları iç pilavı “kuzu gömleği”nin içine yerleştiriyor. Top şeklinde sarılan “kuzu gömleği”yle fırına konulup nar gibi kızartılarak çıkartılan ciğer sarmayı, hem kentin yerlileri hem de turistler beğeniyle tüketiyor.
CİĞER SARMA TARİFİ:
MALZEMELER
1 çift kuzu karaciğeri
Körpe kuzu gömleği
1 adet kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
2 adet taze soğan
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
Yarım çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı kuru nane
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
Yeterince tuz
Yeterince karabiber
Yeterince kaynar su
YAPILIŞI
Kuzu gömleğini bir tepsi içerisine alarak sıcak su ile çözülmesini sağlayın.
Ardından derin bir tencere içerisine ayçiçeği yağını koyun ve fıstıklarla ince kıyılmış soğanları kavurun. Ciğeri küçük küçük kuşbaşı doğrayın.
Ciğerleri de tencereye ekleyerek sürekli karıştırın. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzün ve tenceredeki pişen karışıma ekleyin.
Taze soğanın yeşil yapraklarını, baharatları, tuzunu ekleyin. Bu arada nane ve dereotu ile birlikte kuş üzümü de ekleyin.
Kaynar su ekleyin ve iç pilavını demlendirin. Bu arada çözülmüş kuzu gömleğini kendi istediğiniz boyuta göre kesin.
Bir kase içerisine gömleği yerleştirerek iç harcı gömleğin içine doldurup sıkı bir şekilde sarın. Sardığınız taraf alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.
Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…