Yarım Saatte Hazırlanacak Nefis İftar Yemekleri
İster misafirlere, ister kendinize… Hızla hazırlanacak, doyurucu ve sağlıklı tarifleri sizler için derledik…
Çeşmi Nigâr çorbası
Osmanlı Saray çorbalarından biri olan bu çorba, tanıdık malzemeler içeriyor.
Malzemeler:
- 1 adet soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 litre su
- Terbiyesi için: 1 su bardağı süt, 1 limon suyu, 2 yumurta sarısı
- Sosu için: Tereyağı, nane, pul biber
Yapılışı: Yemeklik doğradığınız soğanları, tencerede soteleyin. Ardından unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Tencereye suyu ve mercimekleri ilave edin. Mercimekler haşlanırken diğer yandan terbiyesini hazırlayın. Süt, limon ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Çorbayı blender’dan geçirin. Ardından terbiyenizin içine bir kepçe sıcak çorbayı yavaş yavaş döküp, bir taraftan da karıştırın. Bu ılık karışımı tencereye dökerken de yavaş olun ve hızla karıştırmaya devam edin. (Çorbanız bu sayede kesilmeyecektir.) Bir taşım kaynayan çorbayı ocaktan alın. Servis aşamasında tereyağında kızdırılan pul biber ve naneyi de çorbaya ekleyin.
Fırında akordeon patates
Tüm dünyada Hasselback ismiyle tanınan akordeon patetes, ismini İsviçre’nin Stockholm kentindeki “Hasselbacken” restoranından alıyor. Patatesin en güzel sunumlarından biri olan bu tarif hem çok kolay hem çok lezzetli…
Malzemeler:
- 8-10 adet küçük boy tatlı patates
- 2 yemek kaşığı terayağı
- Tuz
- 2 diş sarımsak
- 200 gram kaşar peyniri
- Dilerseniz 100 gram salam
Yapılışı: Patateslerin kabuğunu soymadan bir fırça yardımı ile ovalayarak iyice yıkayın. Patatesleri, diplerinde patatesi bir arada tutacak mesafe kalacak şekilde ince ince kesin. (Patatesin iki tarafına bıçağın dibe gelmesini ve patates bölünmesini engelleyecek şekilde iki çöp şiş yerleştirebilirsiniz.) Terayağını tavada eritip, ezdiğiniz sarımsak ve tuzla karıştırın. Bu karışımı bir fırça yardıma ile patateslerin akardiyon gibi açılmış aralarına ve üzerine sürün. Dilerseniz aralara birkaç dilim salam da koyabilirsiniz. Önceden 200 derece ısıttığınız fırında yaklaşık 30 dakika patatesleriniz yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini ekleyip erimesi için tekrar fırına koyun ve beş dakika sonra fırından alarak ılık olarak servis yapın.
Kabak graten
Hazır kabak fiyatları ucuzlamaya başlamışken, midenizi yormayacak sağlıklı bir tarifi sizle paylaşalım.
Malzemeler:
4 küçük boy kabak
Yarım bağ dereotu
1 su bardağı rendelenmiş
Pınar Kaşar Peyniri
2 kaşık tereyağı
1, 5 su bardağı süt
2 kaşık un
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Kabakları yıkadıktan sonra halkalar şeklinde kesin. Fırın kabınızın zeminini yapışmaması için zeytinyağı ile yağladıktan sonra kabakları kabın içine dizin. Birinci sıra bitince kabakların üzerine fırça ile biraz zeytinyağı sürüp bir üst kata geçin. 200 derecede ısıttığınız fırına kabakları pişmesi için koyun.
Tavada iki yemek kaşığı Pınar Tereyağı’nı eritin. İki kaşık unu ilave edip biraz karıştırdıktan sonra 2 su bardağı Pınar Süt’ü azar azar ekleyin. Tavanın başından hiç ayrılmadan karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvamına gelince biraz daha pişirip, tuzu ve karabiberi ekleyip ocağı kapatın. Pişen kabağı fırından çıkarın. Üstüne doğradığınız dereotunu serpiştirdikten sonra beşamel sosu döküp, fırında bir 15 dakika kadar daha pişirin. En son üzerine rendelediğiniz Pınar Kaşar Peyniri’ni ekleyip üzerini kızartana kadar fırında tutun. Yemeğinizi sıcak olarak servis edin.
Etli veya tavuklu Quesadilla
Malzemeler:
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 adet çarliston biber
- 2 adet kırmızı kapya biber
- 300 gram biftek veya tavuk (isterseniz et ve tavuksuz da yapabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 6 adet tortilla ekmeği (birçok markette var, bulamazsanız ince lavaşlarla deneyebilirsiniz)
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Soğanı piyazlık doğrayın. Zeytinyağı ile tavada hafifçe kavurun. Üzerine toz şeker ve sirkeyi döküp hafifçe karamelize edin. Sarımsakları da doğrayıp soğanla birlikte tavada çevirmeye alın. Ardından küçük parçalar halinde ve jülyen kestiğiniz tavuk veya etleri tavaya ekleyip sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiberi ekleyip yüksek ateşte pişirin. Sebzeler fazla yumuşamadan tavayı ocaktan alın. Başka bir tavaya tortilla ekmeğini koyup üzerine hazırladığınız bu harçtan yayın. Harcın üzerine rendelediğiniz peynirden serpin. Bir diğer ekmek ile üstünü kapatın. İki tarafı tavada hafifçe kızaracak şekilde ısıtın. Bu esnada peynirler erimiş olacaktır. Düz bir tabakta dilimleyip servis yapabilirsiniz.
Lezzet önerileri:
Bir Meksika yemeği olan Quesadilla’ya farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Özellikle acılı baharatlar çok yakışacaktır. Sebzeleri dilerseniz mantar ve taze mısırla zenginleştirebilirsiniz. Dileyenler et ve tavuksuz da hazırlayabilirler.
Domates Soslu taze fasulye kavurması
Taze fasulyeye yepyeni bir yorum getiren bu tarifi seveceksiniz…
Malzemeler:
- Yarım kg taze fasulye
- 4 adet domates
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı doğranmış siyah zeytin
- 3 dal taze fesleğen
- Sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kekik
Yapılışı: Ayıklayıp yıkadığınız taze fasulyeyi tuzlu suda 10 dakika haşlayıp suyunu süzün. Tavaya zeytinyağı ve sarımsakları ekleyip kısık ateşte soteleyin. Üzerine taze fasulyeleri ilave edip pişirmeye devam edin. Doğranmış domatesleri ve siyah zeytini ekleyip karıştırın. 1 çay bardağı sıcak su ilave edin. Tuz ve baharatları ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan almaya yakın, doğradığınız fesleğenleri ekleyip karıştırabilir ve ılık olarak servis edebilirsiniz.
Sofralarınız bereketli, sağlığınız ve mutluluğunuz yerinde olsun….
Hayırlı Ramazanlar…